Hopp til innholdet

Floridia: Hjemmet til Europas varmeste temperatur

Floridia, en liten by på Sicilia, holder Europas varmerekord. Innbyggerne er godt vant med temperaturer over 40 grader. Journalister besøker byen hvert år for å rapportere om den intense varmen, forteller Elio Morale (59).

Rosanna Fiore leder vei inn i leiligheten hennes, hvor partneren Francesco Galaro hviler. Sollyset fra den brennende ettermiddagen er blokkert, og klimaanlegget jobber på høygir.

Leiligheten hvor Rosanna og Francesco bor ligger i Floridia, en kort avstand fra Sicilias østkyst. I motsetning til den turistfylte nabobyen Syrakusa, kjennetegnes Floridia hovedsakelig av et stort antall slakterier og bilverksteder.

I 2021 satte byen seg på verdenskartet da en digital termometer utenfor et apotek registrerte en temperatur på 48,8 grader – den høyeste temperaturen noensinne registrert i Europa. Morale spøker med at et nytt rekord snart kan komme.

19 år gamle Emanuela Italia, født og oppvokst i Floridia, kjemper for å takle de høye temperaturene. “Det er fryktelig. Det føles som om man ikke kan puste, selv om man er ute i frisk luft,» sier hun.

Arbeid i ekstrem varme

Tross den ekstreme varmen er mange av Floridias innbyggere nødt til å jobbe utendørs.

Carmelo Gigliuto (27), som jobber i en av byens mange bilverksteder, forsøker å kjøle seg ned med en vifte. Ferie for ham og hans far, Salvo Gigliuto (54), begynner ikke før i august. «Vi drikker mye,» sier Salvo, som svar på hvordan de klarer å arbeide i varmen.

Konsekvenser av klimaendringer

Bruken av klimaanlegg har både fordeler og ulemper. På den ene siden kan systemene beskytte mennesker fra helsefarlige temperaturer. På den andre siden forbruker de energi som fører til utslipp av klimagasser, som igjen øker risikoen for varmebølger med ekstremt høye temperaturer.

I Floridia er mange mennesker også tvunget til å betale dyrt for å ha det kjølig innendørs. Rosanna Fiori rapporterer at energikostnadene hennes øker med over 50 prosent i sommermånedene.

Rakt På

  • Floridia på Sicilia holder Europas varmerekord.
  • Innbyggere er vant til temperaturer over 40 grader.
  • I 2021 ble en temperatur på 48,8 grader registrert – den høyeste i Europa noensinne.
  • Innbyggerne sliter med å arbeide og leve under slike ekstreme forhold.
  • Bruken av klimaanlegg har økt, men dette har medført høyere energikostnader og økt utslipp.
  • Klimaendringer kan øke risikoen for mer ekstreme varmebølger i fremtiden.
Magnus Hansen