Hopp til innholdet

Eventyr på vannet: De 7 beste padlestedene i Norge

Ønsker du å oppleve Norges vakre natur fra vannet? Kajakk- og kanopadling er perfekte måter å utforske Norges kystlinjer, fjorder og øyer. Her presenterer vi de topp 7 padlestedene i Norge, hvor du kan oppleve alt fra rolige fjorder til dramatisk kystlandskap.

1. Vestlandet (Fjord Norge)

Vestlandet, kjent som Fjord Norge, er en padlers paradis med sine dype fjorder, majestetiske fjell og imponerende fossefall. Her kan du padle gjennom UNESCO-listede fjorder som Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, hvor naturen viser seg fra sin aller beste side. Sognefjord og Hardangerfjorden er også majestetiske padlesteder.

Advertisements
Geirangerfjorden i Norge
Geirangerfjorden. Foto: Holger Uwe Schmitt (CC BY-SA 4.0)

Dette området er også kjent for sitt skiftende vær, som gir unike opplevelser hver gang du padler. Fra solfylte dager med speilblankt vann til mer utfordrende forhold med vind og bølger, Vestlandet har noe for enhver padler.

Padling i Vestlandet gir deg muligheten til å oppleve den spektakulære naturen på nært hold. Du kan se fossefall som stuper ned fra fjellene rett i fjorden, og kanskje få øye på sel eller niser som leker i vannet. Området byr også på mange små, idylliske landsbyer og gårder langs fjorden, som gir et innblikk i norsk kultur og historie.

Vestlandet byr på noen av de mest spektakulære naturopplevelsene i verden. Å padle her er som å være i et postkort – du blir aldri lei av den utrolige utsikten.

Hvordan komme seg dit?

Vestlandet er lett tilgjengelig fra byer som Bergen og Stavanger. Du kan ta fly, tog eller bil for å nå de ulike fjordene.

2. Lofoten

Lofoten er kjent for sitt dramatiske landskap med høye fjell, dype fjorder og hvite sandstrender. Padling i Lofoten gir deg muligheten til å utforske skjulte bukter og øyer, samt oppleve det rike dyrelivet, inkludert sjøfugler og seler. Området er også kjent for midnattssolen om sommeren, som gir deg muligheten til å padle i dagslys døgnet rundt. Dette gir en helt spesiell opplevelse hvor du kan nyte naturen uten tidsbegrensninger.

Reine i Lofoten sett ovenfra
Reine i Lofoten gir en interessant opplevelse. Foto: Arno van den Tillaart (CC BY-SA 2.0)

I tillegg til den fantastiske naturen, byr Lofoten på mange kulturelle opplevelser. Du kan besøke små fiskelandsbyer, smake på lokal sjømat og oppleve den unike atmosfæren som preger denne delen av Norge. Enten du er en erfaren padler eller nybegynner, vil Lofoten tilby en uforglemmelig padleopplevelse.

Lofoten er et padleparadis. De ville fjellene og det klare vannet gir en følelse av frihet som er vanskelig å finne andre steder.

Hvordan komme seg dit?

Lofoten kan nås med fly til Svolvær eller Leknes, eller du kan ta ferge fra fastlandet.

3. Helgelandskysten

Helgelandskysten, med sine tusenvis av øyer, holmer og skjær, er et ideelt sted for kajakkpadling. Området byr på spektakulær natur, inkludert fjellformasjonen Torghatten og Svartisen isbre. Denne kystlinjen er en av de mest varierte i Norge, med et landskap som skifter fra grønne, frodige øyer til dramatiske, nakne fjelltopper. Her kan du padle i krystallklart vann og oppleve et dyreliv som inkluderer ørn, oter og sel.

Padling langs Helgelandskysten gir deg også muligheten til å besøke små, sjarmerende fiskevær og oppleve den lokale kulturen. Du kan stoppe på en av de mange øyene for å utforske, campe eller bare nyte stillheten og roen. Helgelandskysten er kjent for sin vennlige lokalbefolkning og gjestfrihet, noe som gjør turen enda mer minneverdig.

Helgelandskysten er et magisk sted. Å padle mellom de små øyene og oppdage skjulte perler er en opplevelse du sent vil glemme.

Hvordan komme seg dit?

Du kan nå Helgelandskysten ved å fly til Brønnøysund eller Sandnessjøen, eller ta tog til Mosjøen og fortsette med bil.

4. Hitra og Frøya

Hitra og Frøya, to store øyer utenfor Trøndelag-kysten, er kjent for sitt rike dyreliv og flotte padleforhold. Her kan du oppleve alt fra havørn til seler mens du padler gjennom skjærgården. Disse øyene tilbyr et unikt landskap med både skogkledde områder og åpne, værharde kystlinjer, noe som gir spennende og varierte padleopplevelser.

Øygruppe Halten, Frøya, Norge
Halten er en del av kystparadiset Hitra-Frøya og egner seg for litt røffere padling.

Padling på Hitra og Frøya gir deg også muligheten til å utforske historiske steder og lære om øyenes rike kulturarv. Øyene har flere vakre viker og bukter som er perfekte for en pause eller en overnatting under åpen himmel. Lokalbefolkningen er kjent for sin gjestfrihet, og du kan få tips om de beste stedene å padle fra de som bor her.

Disse stedene er fantastiske for leking i havkajakk i røff sjø. Området er eksponert og er en av favorittstedene mine med tanke på padling, her går jeg aldri lei av å padle.

Hvordan komme seg dit?

Hitra og Frøya kan nås med bil fra Trondheim eller med ferge fra fastlandet.

5. Oslofjorden

Oslofjorden tilbyr flotte padlemuligheter nær hovedstaden. Fjorden har mange øyer og holmer som kan utforskes, samt en rik maritim historie. Padling i Oslofjorden gir deg en fantastisk kombinasjon av byliv og natur. Du kan padle forbi historiske steder som Oscarsborg festning, og utforske små øyer som Hovedøya og Langøyene, som byr på fine badeplasser og turstier.

Bygdøy med Huk, i Oslofjorden, Oslo, Norge.
En tur i Oslofjorden en vakker dag. Foto: Øyvind Holmstad (CC BY-SA 3.0)

Fjorden er også kjent for sitt varierte dyreliv, inkludert sjøfugl og fisk, noe som gjør padleturen enda mer spennende. Det er lett å finne rolige steder å padle, selv om du er nær hovedstaden. Oslofjorden er perfekt for dagsturer og korte utflukter, og du kan kombinere padling med andre aktiviteter som sykling og vandring.

Oslofjorden er perfekt for både nybegynnere og erfarne padlere. Det er alltid noe nytt å oppdage, og nærheten til byen gjør det veldig tilgjengelig.

Hvordan komme seg dit?

Oslofjorden er lett tilgjengelig med bil eller kollektivtransport fra Oslo sentrum.

6. Hidra

Hidra, en øy utenfor sørkysten av Norge, tilbyr vakre padleforhold i et pittoresk landskap. Her kan du padle gjennom trange sund og oppdage skjulte viker og bukter. Øya er kjent for sitt vakre og varierte landskap, med både skogområder og åpent terreng, som gir en flott ramme for padleeventyret ditt.

Hidra har også en rik historie, og du kan utforske gamle bosetninger og kulturminner mens du padler rundt øya. Dette er et perfekt sted for de som ønsker en fredelig og avslappende padleopplevelse, langt borte fra turiststrømmen. Det krystallklare vannet og den rike floraen og faunaen gjør Hidra til et ypperlig sted for både nybegynnere og erfarne padlere.

Hidra er en skjult perle. Den rolige atmosfæren og de vakre omgivelsene gjør det til et perfekt sted for en avslappende padletur.

Hvordan komme seg dit?

Hidra kan nås med ferge fra Kvinesdal eller bil fra Kristiansand.

7. Ålesund

Ålesund er en vakker by på Vestlandet, kjent for sin jugendstilarkitektur og naturskjønne omgivelser. Padling i Ålesund gir deg en unik mulighet til å oppleve byen fra vannet, hvor du kan gli forbi de vakre bygningene og utforske de smale kanalene som skjærer gjennom sentrum. Byen er omringet av fjorder og øyer, noe som gir varierte og spennende padleopplevelser.

Kanaler i Ålesund perfekte for bypadling
Ålesund er en av de vakreste byene for bypadling.

I tillegg til å padle gjennom selve byen, kan du utforske de nærliggende øyene og fjordene. Ålesund har også flere fjorder som er ideelle for kajakkpadling, inkludert Hjørundfjorden og Storfjorden. Dette gjør Ålesund til et perfekt sted for både korte padleturer i byen og lengre ekspedisjoner i fjordene. Du kan også kombinere padling med en tur opp til Aksla, byfjellet, for en fantastisk utsikt over byen og de omkringliggende øyene.

Ålesund byr på en unik padleopplevelse. Å gli gjennom byens kanaler og forbi de vakre jugendstilbygningene er som å padle gjennom et levende postkort.

Hvordan komme seg dit?

Ålesund kan nås med fly til Ålesund lufthavn Vigra, eller med bil og buss fra andre byer på Vestlandet.

FAQ

Hva er det beste tidspunktet for padling i Norge?

Den beste tiden for padling i Norge er fra mai til september, når været er mildere og dagene er lengre.

Trenger man erfaring for å padle i disse områdene?

De fleste av disse stedene er egnet for både nybegynnere og erfarne padlere. Det anbefales imidlertid å ha noen grunnleggende ferdigheter og sikkerhetsutstyr.

Kan man leie kajakk i disse områdene?

Ja, det finnes flere steder hvor du kan leie kajakk, spesielt i populære padleområder som Vestlandet, Lofoten og Oslofjorden.

Er det guidede padleturer tilgjengelig?

Ja, mange av disse destinasjonene tilbyr guidede turer, som kan være en flott måte å lære mer om området på og få tips fra erfarne guider.

Hva bør man ha med seg på en padletur?

Det er viktig å ha med seg riktig utstyr som redningsvest, vanntett pose til eiendeler, solbeskyttelse og rikelig med vann og mat. Sjekk alltid værmeldingen før du drar ut på vannet.

Magnus Hansen