Hopp til innholdet

Usynlige inntrengere: Så ofte bør du vaske sengetøyet

Selv om vi er flinke til å oppdage og eliminere synlige trusler i hjemmet vårt, som maur, edderkopper eller fluer, glemmer vi ofte de usynlige farene. Hvem tenker på hudceller, sopp, bakterier, støvmidd, fargestoffer og svette som skjuler seg i sengetøyet vårt? Kanskje ikke mange.

Dyrehår, pollen og jord kan også være skjult i sengetøyet. Danske Illustrert Videnskab melder at vi mennesker utskiller 100 liter svette i sengen hvert år og mellom et halvt og et helt gram dander hver dag. Disse elementene brytes ned av bakterier og sopp, noe som kan føre til eller forverre allergier.

Skift Sengetøy Ukentlig for å holde allergiene i sjakk

AAAAI (American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology) anbefaler at sengetøyet skal vaskes ukentlig for å holde støvmidden under kontroll. De foreslår at dette skal gjøres ved 130 grader Fahrenheit, som er rundt 54,44 grader Celsius.

Imidlertid hevder magasinet Illustrated Science at det kan være nok å vaske sengetøyet annenhver uke. Hva synes du om dette? Del gjerne dine egne sengetøyvaskrutiner, samt andre rengjøringstips og triks i kommentarfeltet. Og selvfølgelig, føl deg fri til å dele denne artikkelen med andre.

Rakt På

  • Hudceller, sopp, bakterier, støvmidd, fargestoffer, og svette er blant de usynlige tingene som skjuler seg i sengetøyet.
  • Disse elementene kan brytes ned av bakterier og sopp, noe som kan føre til eller forverre allergier.
  • American Academy of Allergy, Asthma and Immunology anbefaler ukentlig vask av sengetøy for å holde støvmidd under kontroll.
  • Noen eksperter mener at det kan være tilstrekkelig å vaske sengetøyet annenhver uke.
Tine Tobiassen