Hopp til innholdet

Julegaveideer: 10 bøker til henne 2023

Når juletiden nærmer seg, intensiveres jakten på den perfekte julegaven. For de som ønsker å glede bokelskere i livet sitt, kan ingenting sammenlignes med gaven av en fengslende bok. I år tilbyr det norske bokmarkedet et eksepsjonelt utvalg av titler som lover å fortrylle, opplyse og underholde. Fra Maja Lundes tankevekkende «Lukkertid» til Britney Spears’ styrkende memoarer «Min egen stemme», finnes det en bok for enhver smak.

Enten du er på utkikk etter en gripende roman, en historisk beretning, eller en dypdykking i personlig vekst, er vår nøye utvalgte liste over julegave bøker sikker på å ha noe spesielt for henne. La oss utforske bestselgere og skjulte skatter som er klare til å bli de mest verdsatte julegavene under treet i 2023.

Gjentakelsen

av Vigdis Hjorth
Kategori: Selvbiografi

 • «Gjentakelsen» er en intens og dyptgående utforskning av ungdom og minner, skrevet av den prisbelønnede forfatteren Vigdis Hjorth.
 • Boken skildrer en kvinnes tilbakeblikk på sin ungdom og de avgjørende øyeblikkene som formet henne.
 • Vigdis Hjorths karakteristiske skrivestil fanger leserens oppmerksomhet med sin rytme og skarpe observasjoner.

Vigdis Hjorths «Gjentakelsen» er en roman som fanger essensen av ungdomstidens kompleksitet og de uutslettelige minnene som følger oss inn i voksenlivet. Gjennom en voksen kvinnes refleksjoner over sin egen ungdomstid, utforsker Hjorth temaer som familiedynamikk, oppvekst og de første erfaringene med kjærlighet og rus. Med en mor som konstant overvåker og en far som holder seg på avstand, blir fortellingen et dyptgående familiedrama som er både rått og gripende. Hjorths evne til å skildre tenåringsjenters håp, fortvilelse og ensomhet med et distinkt og treffsikkert språk gjør «Gjentakelsen» til en roman som vil resonere med mange. En perfekt julegave for de som elsker litteratur som utfordrer og berører.


Min egen stemme (The woman in me)

av Britney Spears
Kategori: Selvbiografi

 • En gripende selvbiografi av popikonet Britney Spears, med personlige refleksjoner om frihet og berømmelse.
 • Boken tilbyr et unikt innblikk i Spears’ liv som mor og artist, og hennes kamp for å kontrollere sin egen skjebne.
 • «Min egen stemme» er en inspirerende fortelling om overlevelse, tro og håp, fortalt med humor og ærlighet.

I «Min egen stemme» deler Britney Spears sin historie med en sjelden åpenhet. Fra de glitrende høydene av popsuksess til de mørkeste øyeblikkene av personlig kamp, tar Spears leseren med på en reise gjennom livet sitt med en stemme som er både kraftfull og sårbar. Boken er en feiring av musikk og kjærlighet, og en påminnelse om betydningen av å fortelle sin egen historie. Det er en bok som ikke bare vil resonere med fansen, men også inspirere alle som søker etter sin egen stemme i en utfordrende verden.


Lungeflyteprøven

av Tore Renberg
Kategori: Selvbiografi

 • En dyptgående historisk roman som utforsker rettsmedisinens begynnelse gjennom den sjokkerende saken til Anna Voigt.
 • Tore Renberg vever en rik fortelling om rettferdighet og overtro i 1600-tallets Sachsen.
 • Basert på virkelige hendelser, gir «Lungeflyteprøven» stemme til de som led under en brutal epoke av hevn og ortodoksi.

«Lungeflyteprøven» av Tore Renberg er en roman som griper tak i leseren fra første side. Gjennom den unge Anna Voigts øyne utforsker vi et samfunn fanget mellom gammel og ny tid, der vitenskap og overtro kolliderer med dødelige konsekvenser. Renbergs evne til å skildre et historisk øyeblikk med slik detaljrikdom og empati gjør denne boken til en uforglemmelig leseopplevelse. Det er en historie om menneskehetens mørkeste sider, men også om håpet som kan oppstå selv under de mest fortvilende omstendigheter. En perfekt gave for den som verdsetter historiske romaner som ikke bare underholder, men også opplyser.


Min skam

av Nadia Ansar
Kategori: Selvbiografi

 • Nadia Ansars selvbiografi er en gripende fortelling om identitet, kultur og personlig frihet.
 • Med ærlighet og innsikt deler hun sin reise som minoritetsjente i Norge og kampen for selvbestemmelse.
 • «Min skam» er en viktig bok som utforsker skamens rolle i livene til kvinner med minoritetsbakgrunn.

I «Min skam» tar Nadia Ansar leseren med på en personlig og faglig reise gjennom livet som minoritetsjente og senere som kvinne i det norske samfunnet. Med en ryggsekk full av skam og hemmeligheter, utforsker hun de komplekse følelsene av skyld og skam som ofte følger med å vokse opp mellom to kulturer. Ansar skriver med en rå og ufiltrert stemme om utfordringene ved å balansere familiens forventninger med ønsket om selvstendighet og likestilling. Boken er en sterk påminnelse om viktigheten av å bryte stillheten rundt tabubelagte emner og er en inspirerende lesning for alle som kjemper for å finne sin egen vei i livet. En tankevekkende gave til den som setter pris på sterke, personlige historier.


Skogen; om trær, folk og 25 000 andre arter

av Anne Sverdrup-Thygeson
Kategori: Selvbiografi

 • En dyptgående utforskning av Norges skoger og deres betydning for økosystemet og kulturen vår.
 • Anne Sverdrup-Thygeson gir en fascinerende innsikt i skogens artsmangfold og dens rolle i vår historie.
 • Boken kombinerer vitenskapelige fakta med engasjerende fortellinger, og gjør skogens verden levende for leseren.

Anne Sverdrup-Thygesons «Skogen; om trær, folk og 25 000 andre arter» er en hyllest til skogens rikdom og dens uerstattelige rolle i det norske landskapet. Med en blanding av vitenskapelig nøyaktighet og litterær finesse, tar Sverdrup-Thygeson leseren med på en reise gjennom skogens liv, fra de minste insekter til de store, mektige trærne. Boken utforsker hvordan skogen ikke bare er en kilde til råvarer, men også et vitalt karbonlager, et hjem for truet artsmangfold, og et sted for inspirasjon og naturopplevelser. Gjennom personlige anekdoter og vitenskapelige observasjoner, stiller forfatteren viktige spørsmål om skogens fremtid og hvordan vi kan balansere behovet for utnyttelse med nødvendigheten av bevaring. «Skogen» er en perfekt gave for naturelskere og de som er interessert i miljøvern, og gir en dypere forståelse av skogens rolle i våre liv og i verden rundt oss.


Minipsykologi: Forstå kommunikasjon

av Catrin Sagen, Kjersti Kvam
Kategori: Psykologi og selvutvikling

 • En praktisk guide til bedre kommunikasjon i hverdagen, skrevet av psykolog Catrin Sagen og forfatter Kjersti Kvam.
 • Boken tilbyr innsikt i kroppsspråk, følelser, og hvordan unngå misforståelser.
 • Lettlest og tilgjengelig, perfekt for de som ønsker å forbedre sine kommunikasjonsevner.

«Minipsykologi: Forstå kommunikasjon» er en bok som tar sikte på å forbedre leserens evne til å kommunisere effektivt i alle aspekter av livet. Forfatterne Catrin Sagen og Kjersti Kvam har kombinert sine erfaringer for å skape en lettfattelig og engasjerende bok som dekker alt fra grunnleggende kroppsspråk til komplekse følelsesmessige uttrykk. Denne boken er ikke bare en teoretisk gjennomgang; den er fylt med praktiske eksempler og øvelser som kan anvendes umiddelbart i daglig kommunikasjon. Enten det er i forhold til kjærester, kolleger, venner eller familie, gir «Minipsykologi» leseren verktøyene som trengs for å forstå og bli forstått. Dette er en ideell julegave for alle som ønsker å utvikle sine mellommenneskelige ferdigheter og bygge sterkere, mer meningsfulle forbindelser med andre.


The Art of Kinfolk

av John Burns
Kategori: Fotografi og livsstil / Coffee table book

 • En visuell fest og en feiring av Kinfolks tiår med innflytelse på estetikk, samlet i en elegant kaffebordbok.
 • Over 300 ikoniske bilder som spenner fra det enkelt elegante til det surrealistiske, fanger essensen av et kreativt fellesskap.
 • En dyptgående utforskning av Kinfolks estetiske utvikling, perfekt for fans av design, fotografi og moderne livsstil.

«The Art of Kinfolk» er en hyllest til det visuelle språket som har definert en generasjon av estetikere og livsstilsentusiaster. Denne kaffebordboken er en samling av over 300 av de mest ikoniske bildene fra Kinfolks første tiår, og representerer en reise gjennom tidløs design og fotografi. John Burns har kuratert et verk som ikke bare er en bok, men et kunstverk i seg selv, som inviterer leseren til å fordype seg i en verden av subtil eleganse og stil. Fra interiør og mote til portretter og reiser, fanger denne boken essensen av Kinfolks grensesprengende estetikk. Det er en bok som vil pryde ethvert kaffebord og kontinuerlig inspirere samtaler og kreativ tenkning. En ideell julegave for den designbevisste, som vil sette pris på denne bokens evne til å forvandle et rom med sin tilstedeværelse.


Lucy ved havet

av Elizabeth Strout
Kategori: Roman

 • En gripende fortelling om isolasjon og menneskelig forbindelse under en global lockdown.
 • Elizabeth Strouts mesterlige skildring av komplekse relasjoner og radikal empati.
 • En frittstående roman som utforsker håp og helbredelse i stillheten av et liv ved havet.

I «Lucy ved havet» tar Elizabeth Strout oss med til et lite hus ved kysten av Maine, hvor hovedpersonen Lucy Barton, sammen med sin eksmann William, navigerer i et liv i lockdown langt fra Manhattans travle gater. Strout, kjent for sin evne til å fange essensen av menneskelige relasjoner, utforsker her de komplekse båndene mellom to mennesker som deler en komplisert fortid. Romanen er en dypt rørende utforskning av ensomhet, frykt og de uventede mulighetene som oppstår når verden står stille. Med sin karakteristiske empati og innsikt, tilbyr Strout en historie som er både aktuell og tidløs, og som viser hvordan stillhet og isolasjon kan åpne opp for refleksjon og fornyelse. «Lucy ved havet» er en roman som vil resonere med mange, spesielt i disse tider, og er en perfekt julegave for de som verdsetter litteratur som både utfordrer og trøster.


Årets ritualer: fester og merkedager

av Helene K. Næss
Kategori: Kulturhistorie

 • En fascinerende reise gjennom årets merkedager og deres historiske røtter.
 • En blanding av kulturhistorie, praktiske tips, og inspirasjon til feiring.
 • Utforsker både norske og internasjonale tradisjoner, fra jul til id al-fitr.

«Årets ritualer: fester og merkedager» av Helene K. Næss er en bok som inviterer leseren til å dykke ned i historien og betydningen bak våre kjæreste feiringer. Fra påskeharens egg til Halloween og lussekatter, Næss utforsker hvordan disse tradisjonene har utviklet seg og blitt en del av vår kulturelle arv. Boken er en skattkiste av informasjon, ikke bare om de velkjente norske høytidene men også om nyere merkedager og viktige feiringer i andre kulturer. Med praktiske tips for pynt, matoppskrifter, og til og med magiske teknikker, er dette en bok som både informerer og inspirerer til å skape egne feiringstradisjoner. «Årets ritualer» er den perfekte julegaven for den nysgjerrige og kulturinteresserte, og en ressurs som kan bringe ny mening og glede til hvert merke i kalenderen.


Lukkertid

av Maja Lunde
Kategori: Roman

 • En gripende utforskning av tid og eksistens i en verden hvor tiden har stanset.
 • Følger seks personers liv som endres radikalt når naturens lover brytes.
 • En dyptgående fortelling som utfordrer vår forståelse av livet og døden.

«Lukkertid» av Maja Lunde er en roman som fanger leserens oppmerksomhet fra første side. I en verden hvor tiden på mystisk vis har stanset, og menneskene ikke lenger er underlagt tidens gang, utforsker Lunde de dype og ofte kompliserte følelsene som oppstår. Vi møter Jenny, hvis livstruende sykdom får en uventet vending, og Jakob, hvis forventning om å bli far blir satt på prøve. Gjennom intense sommeruker blir vi vitne til hvordan denne tidsstansen påvirker kjærligheten, håpet og desperasjonen til karakterene. «Lukkertid» er en roman som både er tankevekkende og medrivende, og som stiller store spørsmål ved vår forståelse av tid, liv og dødens uunngåelighet. Denne boken er en perfekt julegave for de som elsker litteratur som ikke bare underholder, men også inspirerer til refleksjon over livets store mysterier.


Når julelysene tennes og stillheten senker seg over snødekte gater, er det ingenting som slår følelsen av å krype opp i sofaen med en god bok. Enten du leter etter den perfekte julegaven til en bokelsker eller ønsker å berike din egen høytid med litterære skatter, er vår nøye utvalgte liste over bøker til henne det ideelle utgangspunktet. Fra gripende memoarer til fengslende romaner, disse titlene vil garantert vekke glede og inspirasjon i vintermørket. Så fyll på kakaoen, pakk deg inn i et varmt teppe, og forbered deg på mange timer med uforglemmelige historier. God lesning og god jul!

Tine Tobiassen